Prečítajte si všetko o potravinových doplnkoch, či sú bezpečné alebo nebezpečné, či dokážu vyvolať alergiu alebo astmatický záchvat.
👉 zoznam liečivých rastlín
👉 zoznam ochorení
👉 ďalšie témy
Spýtajte sa, ako vyzdravieť:
👉 potravinové doplnky E500-E799
👉 potravinové doplnky E900-E1525
Potravinové doplnky sa pridávajú už takmer do všetkého, do veľkého množstva potravín, do farmaceutických a kozmetických výrobkov. Niektoré výrobky však obsahujú veľké množstvo škodlivých potravinových doplnkov. Ak ich dennodenne nevedomky konzumujeme, vystavujeme sa nebezpečiu, že naše telo bude na ne časom reagovať prepuknutím nejakého, možno aj vážneho ochorenia.
Výrobcovia a obchodníci tvrdia, že je to vraj pre ochranu nášho zdravia, lebo potraviny sa tak stávajú odolnejšie voči rozkladným procesom a choroboplodným mikroorganizmom. Ďalšími doplnkami vraj vylepšujú alebo zvýrazňujú prirodzenú vôňu, chuť, farbu a iné charakteristiky potravín, farmaceutických a kozmetických výrobkov, ktoré vnímame našimi zmyslami. Zdá sa však, že v mnohých prípadoch ide skôr o nemalé zisky, ktoré potravinové doplnky výrobcom prinášajú, keďže potraviny už netreba toľko chladiť, netreba sa s nimi k zákazníkovi tak ponáhľať, ale najmä sa dajú predať aj výrobky mizernej kvality, stačí ich ofarbiť, ochutiť, aromatizovať a zakonzervovať.
Čo s tým? Zatiaľ jedinou a účinnou možnosťou je nakupovať iba bezpečné potraviny a ostatné výrobky, ktoré škodlivé doplnky neobsahujú. Tak si konečne aj výrobcovia a obchodníci začnú uvedomovať, že o ich nezdravé produkty je malý záujem a prestanú ich vyrábať a predávať.
Potravinové doplnky (aditíva alebo inak É-čka) sú uvádzané na obaloch alebo štítkoch kupovaných potravín. Sú označované zvyčajne písmenom E za ktorým nasleduje číslo alebo býva uvedený iba slovný názov potravinového doplnku.
Toto rozdelenie potravinových doplnkov na červené, ružové a zelené je urobené pre lepšiu orientáciu a prehľadnosť autorom tejto stránky, oficiálne sa takto nedelia.
E (červené) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie.
E (ružové) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie ak ich prijímame vo väčších množstvách.
E (zelené) sú potravinové doplnky, u ktorých nie sú známe škodlivé účinky
alergén takto označené potravinové doplnky môžu vyvolať rôzne alergické a astmatické reakcie, kožný ekzém alebo astmatický záchvat u precitlivených jedincoch
Čo s tým? Zatiaľ jedinou a účinnou možnosťou je nakupovať iba bezpečné potraviny a ostatné výrobky, ktoré škodlivé doplnky neobsahujú. Tak si konečne aj výrobcovia a obchodníci začnú uvedomovať, že o ich nezdravé produkty je malý záujem a prestanú ich vyrábať a predávať.
Potravinové doplnky (aditíva alebo inak É-čka) sú uvádzané na obaloch alebo štítkoch kupovaných potravín. Sú označované zvyčajne písmenom E za ktorým nasleduje číslo alebo býva uvedený iba slovný názov potravinového doplnku.
Toto rozdelenie potravinových doplnkov na červené, ružové a zelené je urobené pre lepšiu orientáciu a prehľadnosť autorom tejto stránky, oficiálne sa takto nedelia.
E (červené) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie.
E (ružové) sú potravinové doplnky nebezpečné pre zdravie ak ich prijímame vo väčších množstvách.
E (zelené) sú potravinové doplnky, u ktorých nie sú známe škodlivé účinky
alergén takto označené potravinové doplnky môžu vyvolať rôzne alergické a astmatické reakcie, kožný ekzém alebo astmatický záchvat u precitlivených jedincoch
Antioxidanty a látky regulujúce kyslosť
E300 vitamín C (kyselina askorbová)
synteticky sa vyrába z glukózy, v prírode sa vyskytuje v ovocí a zelenine; pridáva sa do mnohých potravín
E301 askorbát sodný
sodná soľ vitamínu C
E302 askorbát vápenatý
vápenatá soľ vitamínu C, môže zvýšiť tvorbu kalciumoxalátových kameňov v obličkách pri nadmernom užívaní
E303 askorbát draselný
draselná soľ vitamínu C
E304 - E305 askorbyl palmitát, askorbyl stearát
pridáva sa do mnohých potravín
E306 - E309 tokoferoly, vitamín E
nachádzajú sa v mnohých olejovitých rastlinách, napríklad v sóje, pšeničných klíčkoch, kukurici; účinkujú ako antioxidant pre mastné kyseliny a tkanivové tuky, chránia vitamín A pred oxidáciou; pridávajú sa do rôznych potravín
E310 propylgallát
pridáva sa do olejovitých potravín, aby sa zabránilo ich stuchnutiu; môže zapríčiniť podráždenie žalúdka alebo kože, túto látku nie je dovolené pridávať do potravín pre malé deti, pretože môže spôsobiť krvnú poruchu - metemoglobinémiu - červené krvinky nie sú schopné prenášať kyslík
E311 oktylgallát
pozri E310
E312 dodecylgallát
pozri E310
E313 etylgallát
pozri E310
E314 Guaiac Resin
pridáva sa do olejov, tukov a pečiva
E315 kyselina erytorbová
vyrába sa zo sacharózy, nie sú známe nepriaznivé účinky
E316 erytorban sodný
vyrába sa z E315, nie sú známe nepriaznivé účinky
E318 erytorban vápenatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E319 terciány butylhydrochinón (TBHQ)
môže zapríčiniť nevoľnosť, zvracanie, blúznenie, 5 gramov tejto látky môže usmrtiť človeka. Pridáva sa do potravinárskych olejov, tukov, margarínu.
E320 alergén butylhydroxyanizol (BHA)
získava sa z ropy, spomaľuje znehodnotenie potravín, ktoré podliehajú oxidáciám; pridáva sa do žuvačiek, cukríkov, zmrzlín, pečených výrobkov, jedlých olejov, tukov, margarínu, orechov, instantných výrobkov zo zemiakov (lupienkov), práškov do pečiva, polyetylénových potravinárskych obalov; je zakázané pridávať do potravín pre malé deti, môže vyvolať alergickú a astmatickú reakciu, nervovú podráždenosť, neplodnosť. Táto látka je vážne znepokojujúca pre jej karcinogénne a estrogénne účinky, vo veľkých dávkach vyvoláva rakovinu u pokusných zvieratách, v Japonsku ju zakázali v roku 1958, odborníci v Anglicku doporučili, aby bola zakázaná aj tu, ale pre tlak priemyselníkov sa tak nestalo, McDonald's vylúčil túto látku z používania vo svojich produktoch v roku 1986
E321 alergén butylhydroxytoluén (BHT)
získava sa z ropy; pozri E320
E322 lecitín
emulgátor pochádzajúci napríklad zo sóje, vaječných žĺtkov; nie je nebezpečný, ale nadmerné dávky môžu pokaziť žalúdok, potlačiť chuť do jedenia a spôsobiť zvýšené potenie; jeho použitie umožňuje pridávať jedlé oleje do margarínu, čokolády, majonézy, sušeného mlieka
E323 anoxomer
pridáva sa do potravinárskych tukov a olejov
E324 etoxyquin
pridáva sa do potravinárskych tukov a olejov
E325 mliečnan sodný
získava sa z mlieka; u detí s neznášanlivosťou na laktózu spôsobuje nepriaznivé reakcie
E326 mliečnan draselný
pozri E325
E327 mliečnan vápenatý
pozri E325
E328 mliečnan amónny
pozri E325
E329 mliečnan horečnatý
pozri E325
E330 kyselina citrónová
v prírode sa vyskytuje v citrusových plodoch, pridáva sa do veľkého množstva potravín, nie sú známe nepriaznivé účinky
E331 citronan sodný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E332 citronan draselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E333 citronan vápenatý
v malých množstvách nie sú známe nepriaznivé účinky
E334 kyselina vínna
nachádza sa v nezrelom ovocí a v hroznovej šťave; v malých množstvách nie sú známe nepriaznivé účinky
E335 vínan sodný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E336 vínan draselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E337 vínan sodnodraselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E338 kyselina fosforečná
v malých množstvách nie sú známe nepriaznivé účinky
E339 fosforečnan sodný
minerálna soľ, používa sa ako preháňadlo a stabilizažná látka v textilných farbivách; vyššie dávky môžu narušiť vápenato - forforečnú rovnováhu
E340 fosforečnan daselný
pozri E339
E341 fosforečnan vápenatý
minerálna soľ; používa sa vo farmácii ako antacid a lesknúca látka v liekových glazúrach
E342 fosforečnan amónny
dáva sa do kypriacich práškov a pekárenských výrobkov
E343 fosforečnan horečnatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E350 jablčnan sodný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E351 jablčnan draselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E352 jablčnan vápenatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E353 kyselina metavínna
nie sú známe nepriaznivé účinky
E354 vínan vápenatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E355 kyselina adipová
nie sú známe nepriaznivé účinky
E356 adipan sodný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E357 adipan draselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E363 kyselina jantárová (kyselina butándiová)
nie sú známe nepriaznivé účinky
E365 fumarát sodný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E366 fumarát draselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E367 fumarát vápenatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E370 1,4-heptonolaktón
nie sú známe nepriaznivé účinky
E375 vitamín B3 (kyselina nikotínová, niacín)
nachádza sa vo fazuli, hrachu a iných strukovinách, v mlieku, vajciach a mäse
E380 citronan triamónny
môže ovplyvniť funkciu pečene a pankreasu vo vyšších dávkach
E381 citronan železitoamónny
získava sa z kyseliny citrónovej, nie sú známe nepriaznivé účinky
E383 glycerofosforečnan vápenatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E384 citronan izopropylnatý
vápenatá soľ vitamínu C, môže zvýšiť tvorbu kalciumoxalátových kameňov v obličkách pri nadmernom užívaní
E303 askorbát draselný
draselná soľ vitamínu C
E304 - E305 askorbyl palmitát, askorbyl stearát
pridáva sa do mnohých potravín
E306 - E309 tokoferoly, vitamín E
nachádzajú sa v mnohých olejovitých rastlinách, napríklad v sóje, pšeničných klíčkoch, kukurici; účinkujú ako antioxidant pre mastné kyseliny a tkanivové tuky, chránia vitamín A pred oxidáciou; pridávajú sa do rôznych potravín
E310 propylgallát
pridáva sa do olejovitých potravín, aby sa zabránilo ich stuchnutiu; môže zapríčiniť podráždenie žalúdka alebo kože, túto látku nie je dovolené pridávať do potravín pre malé deti, pretože môže spôsobiť krvnú poruchu - metemoglobinémiu - červené krvinky nie sú schopné prenášať kyslík
E311 oktylgallát
pozri E310
E312 dodecylgallát
pozri E310
E313 etylgallát
pozri E310
E314 Guaiac Resin
pridáva sa do olejov, tukov a pečiva
E315 kyselina erytorbová
vyrába sa zo sacharózy, nie sú známe nepriaznivé účinky
E316 erytorban sodný
vyrába sa z E315, nie sú známe nepriaznivé účinky
E318 erytorban vápenatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E319 terciány butylhydrochinón (TBHQ)
môže zapríčiniť nevoľnosť, zvracanie, blúznenie, 5 gramov tejto látky môže usmrtiť človeka. Pridáva sa do potravinárskych olejov, tukov, margarínu.
E320 alergén butylhydroxyanizol (BHA)
získava sa z ropy, spomaľuje znehodnotenie potravín, ktoré podliehajú oxidáciám; pridáva sa do žuvačiek, cukríkov, zmrzlín, pečených výrobkov, jedlých olejov, tukov, margarínu, orechov, instantných výrobkov zo zemiakov (lupienkov), práškov do pečiva, polyetylénových potravinárskych obalov; je zakázané pridávať do potravín pre malé deti, môže vyvolať alergickú a astmatickú reakciu, nervovú podráždenosť, neplodnosť. Táto látka je vážne znepokojujúca pre jej karcinogénne a estrogénne účinky, vo veľkých dávkach vyvoláva rakovinu u pokusných zvieratách, v Japonsku ju zakázali v roku 1958, odborníci v Anglicku doporučili, aby bola zakázaná aj tu, ale pre tlak priemyselníkov sa tak nestalo, McDonald's vylúčil túto látku z používania vo svojich produktoch v roku 1986
E321 alergén butylhydroxytoluén (BHT)
získava sa z ropy; pozri E320
E322 lecitín
emulgátor pochádzajúci napríklad zo sóje, vaječných žĺtkov; nie je nebezpečný, ale nadmerné dávky môžu pokaziť žalúdok, potlačiť chuť do jedenia a spôsobiť zvýšené potenie; jeho použitie umožňuje pridávať jedlé oleje do margarínu, čokolády, majonézy, sušeného mlieka
E323 anoxomer
pridáva sa do potravinárskych tukov a olejov
E324 etoxyquin
pridáva sa do potravinárskych tukov a olejov
E325 mliečnan sodný
získava sa z mlieka; u detí s neznášanlivosťou na laktózu spôsobuje nepriaznivé reakcie
E326 mliečnan draselný
pozri E325
E327 mliečnan vápenatý
pozri E325
E328 mliečnan amónny
pozri E325
E329 mliečnan horečnatý
pozri E325
E330 kyselina citrónová
v prírode sa vyskytuje v citrusových plodoch, pridáva sa do veľkého množstva potravín, nie sú známe nepriaznivé účinky
E331 citronan sodný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E332 citronan draselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E333 citronan vápenatý
v malých množstvách nie sú známe nepriaznivé účinky
E334 kyselina vínna
nachádza sa v nezrelom ovocí a v hroznovej šťave; v malých množstvách nie sú známe nepriaznivé účinky
E335 vínan sodný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E336 vínan draselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E337 vínan sodnodraselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E338 kyselina fosforečná
v malých množstvách nie sú známe nepriaznivé účinky
E339 fosforečnan sodný
minerálna soľ, používa sa ako preháňadlo a stabilizažná látka v textilných farbivách; vyššie dávky môžu narušiť vápenato - forforečnú rovnováhu
E340 fosforečnan daselný
pozri E339
E341 fosforečnan vápenatý
minerálna soľ; používa sa vo farmácii ako antacid a lesknúca látka v liekových glazúrach
E342 fosforečnan amónny
dáva sa do kypriacich práškov a pekárenských výrobkov
E343 fosforečnan horečnatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E350 jablčnan sodný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E351 jablčnan draselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E352 jablčnan vápenatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E353 kyselina metavínna
nie sú známe nepriaznivé účinky
E354 vínan vápenatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E355 kyselina adipová
nie sú známe nepriaznivé účinky
E356 adipan sodný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E357 adipan draselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E363 kyselina jantárová (kyselina butándiová)
nie sú známe nepriaznivé účinky
E365 fumarát sodný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E366 fumarát draselný
nie sú známe nepriaznivé účinky
E367 fumarát vápenatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E370 1,4-heptonolaktón
nie sú známe nepriaznivé účinky
E375 vitamín B3 (kyselina nikotínová, niacín)
nachádza sa vo fazuli, hrachu a iných strukovinách, v mlieku, vajciach a mäse
E380 citronan triamónny
môže ovplyvniť funkciu pečene a pankreasu vo vyšších dávkach
E381 citronan železitoamónny
získava sa z kyseliny citrónovej, nie sú známe nepriaznivé účinky
E383 glycerofosforečnan vápenatý
nie sú známe nepriaznivé účinky
E384 citronan izopropylnatý
vyžaduje opatrnosť, existuje podozrenie, že počas metabolizmu vzniká toxický izopropylalkohol
E385 dvojsodnovápenatá soľ kyseliny etyléndiamínotetraoctovej (EDTA)
vyžaduje opatrnosť, zakázané používať v niektorých krajinách, vo väčších množstvách môže spôsobiť metabolické poruchy
E386 dvojsodná soľ kyseliny etyléndiamínotetraoctovej
pozri E385
E387 oxystearín
nie sú známe nepriaznivé účinky
E388 kyselina tiodipropiónová
vyžaduje opatrnosť, zakázané používať v niektorých krajinách, pridáva sa do potravinárskych obalov
E389 dilauryltiodipropionát
vyžaduje opatrnosť, zakázané používať v niektorých krajinách, pridáva sa do potravinárskych obalov
E390 distearyltiodipropionát
nie sú známe nepriaznivé účinky, pridáva sa do potravinárskych obalov
E391 kyselina fytová
nie sú známe nepriaznivé účinky
E399 minerálna soľ kyseliny mliečnej
nie sú známe nepriaznivé účinky
Zahusťovadlá, emulgátory, stabilizátory
E400 kyselina algínová
zahusťovadlo a rastlinné spájadlo, nachádza sa v morských riasach; pridáva sa do pudingov, osviežujúcich nápojov, ochuteného mlieka, nanukov, zahustených krémov a jogurtov; v malých množstvách nie sú známe nepriaznivé účinky, veľké množstvá môžu inhibovať vstrebávanie niektorých živín
E401 alginát sodný
pozri E 400
E402 alginát draselný
pozri E 400
E403 alginát amónny
pozri E 400
E404 alginát vápenatý
pozri E 400
E405 propylénglykolalginát
zahusťovadlo a rastlinné spájadlo, nachádza sa v rope
E406 agar
zahusťovadlo a rastlinné spájadlo, získava sa z červených morských rias; niekedy používané ako preháňadlo
E407 karagén (karagénan)
vláknina získavaná z morských rias, v čistej forme nie je karagén nebezpečný, pridáva sa do mliečnych a mäsových výrobkov
E407a euchemová guma
získava sa z morských chalúh
E408 pekárenske droždie (kvasnice)
nie sú známe nepriaznivé účinky
E409 arabinogalaktan
E385 dvojsodnovápenatá soľ kyseliny etyléndiamínotetraoctovej (EDTA)
vyžaduje opatrnosť, zakázané používať v niektorých krajinách, vo väčších množstvách môže spôsobiť metabolické poruchy
E386 dvojsodná soľ kyseliny etyléndiamínotetraoctovej
pozri E385
E387 oxystearín
nie sú známe nepriaznivé účinky
E388 kyselina tiodipropiónová
vyžaduje opatrnosť, zakázané používať v niektorých krajinách, pridáva sa do potravinárskych obalov
E389 dilauryltiodipropionát
vyžaduje opatrnosť, zakázané používať v niektorých krajinách, pridáva sa do potravinárskych obalov
E390 distearyltiodipropionát
nie sú známe nepriaznivé účinky, pridáva sa do potravinárskych obalov
E391 kyselina fytová
nie sú známe nepriaznivé účinky
E399 minerálna soľ kyseliny mliečnej
nie sú známe nepriaznivé účinky
Zahusťovadlá, emulgátory, stabilizátory
E400 kyselina algínová
zahusťovadlo a rastlinné spájadlo, nachádza sa v morských riasach; pridáva sa do pudingov, osviežujúcich nápojov, ochuteného mlieka, nanukov, zahustených krémov a jogurtov; v malých množstvách nie sú známe nepriaznivé účinky, veľké množstvá môžu inhibovať vstrebávanie niektorých živín
E401 alginát sodný
pozri E 400
E402 alginát draselný
pozri E 400
E403 alginát amónny
pozri E 400
E404 alginát vápenatý
pozri E 400
E405 propylénglykolalginát
zahusťovadlo a rastlinné spájadlo, nachádza sa v rope
E406 agar
zahusťovadlo a rastlinné spájadlo, získava sa z červených morských rias; niekedy používané ako preháňadlo
E407 karagén (karagénan)
vláknina získavaná z morských rias, v čistej forme nie je karagén nebezpečný, pridáva sa do mliečnych a mäsových výrobkov
E407a euchemová guma
získava sa z morských chalúh
E408 pekárenske droždie (kvasnice)
nie sú známe nepriaznivé účinky
E409 arabinogalaktan
získava sa z červeného smreka, nie sú známe nepriaznivé účinky
E410 karoová guma (karubín)
nie sú známe nepriaznivé účinky, znižuje hladiny cholesterolu, pochádza zo stromu Ceratonia siliqua; pridáva sa do lízatiek, osviežujúcich nápojov, esencií, niektorých múčnych produktov, zmrzlín, ovocných džúsov; často používané ako náhrada kofeínu v čokoládach
E411 ovsená guma
získava sa z ovsa, nie sú známe nepriaznivé účinky
E412 guarová guma
pochádza zo semien Cyamopsis tetragonolobus, vo vyšších dávkach môže spôsobiť nevoľnosť, plynatosť a kŕče, znižuje hladiny cholesterolu, dáva sa napríklad do bezlepkových múk, kde nahrádza funkciu lepku
E413 tragantová guma
živica zo stromu Astragalus gummifer; pridávaná do potravín, liekov včítane nosných roztokov, elixírov a tabletiek; pridáva sa aj do kozmetických prípravkov; vo vyšších dávkach môže vyvolať kontaktnú alergiu
E414 alergén arabská guma
pochádza zo šťavy rastliny Acacia senegal; ľahko sa rozkladá v ľudskom zažívacom systéme; vo vyšších dávkach môže vyvolať alergické reakcie
E415 xantánová guma
získava sa bakteriálnou fermentáciou, pridáva sa do bezlepkových potravín, kde nahrádza lepok
E416 alergén guma karaya
pochádza zo stromu Sterculia urens; často sa pridáva do zmrzlín, pudingov a sladkostí, pre svoju schopnosť 100 násobne zväčšiť svoj objem po zmiešaní s vodou; vo vyšších dávkach môže vyvolať alergickú až astmatickú reakciu
E417 guma tara
pochádza z kríka Caesalpinia spinosa, pestuje sa v Keni, pridáva sa do mnohých potravinárskych výrobkov
E418 guma gellan
získava sa pri fermentácii cukru, vytvára gél, využíva sa preto aj pri výrobe zaváranin a cukrárenských výrobkov
E419 guma ghatti
je rastlinného pôvodu, nemá nežiadúce účinky
E420 sorbitol
umelé sladidlo; získava sa buď prírodnou cestou izoláciou z rôznych sladkých plodín alebo je umelo syntetizovaný z glukózy; pridáva sa do lízatiek, sušeného ovocia, zákuskov, cukroviniek, nízkokalorických jedál, farmaceutických sirupov a očných preparátov; je široko používaným konzervačným prípravkom v kozmetike; nie je dovolené používať ho v potravinách pre malé deti, môže spôsobovať zažívacie poruchy
E421 alergén manitol
sladidlo; získava sa z morských rias alebo z jaseňa mannového; pridáva sa do nízkokalorických jedál, môže vyvolať alergické reakcie, nie je dovolené používať ho v potravinách pre dojčiace deti pretože môže vyvolať hnačky a obličkové poruchy, nevoľnosť a zvracanie
E422 glycerol
sladidlo, olejovitý bezfarebný alkohol; získava sa rozkladom prírodných tukov alkalickými látkami zvyčajne ako vedľajší produkt pri výrobe mydiel; môže sa získavať aj pri výrobe ropných produktov; pridáva sa do kryštalizovaného a sušeného ovocia, cukroviniek, nízkokalorických jedál, do liehovín a do vodky. Veľké množstvá môžu spôsobiť bolesti hlavy, pocit smädu, nevoľnosť a vysoké hladiny cukru v krvi
E424 curdlan
je to gélotvorná látka, vysoké dávky môžu vyvolať nevoľnosť a zvracanie
E425 konjak
používa sa vo veľkých množstvách najmä v Ázii pri výrobe gélotvorných potravín, bola zakázaná v EU pretože vraj niektoré výrobky s obsahom tejto látky upchajú krk tak, že môže dôjsť k uduseniu
E426 sójová hemicelulóza
je to rafinovaný polysacharid, pridáva sa do rôznych potravinárskych výrobkov
E429 peptóny
pridáva sa do mliečnych a mäsových výrobkov
E430 alergén polyoxyetylénstearát
pridáva sa do pekárenských výrobkov, môže vyvolať alergickú reakciu a pri dlhodobom užívaní vyvoláva tvorbu obličkových kameňov
E431 polyoxyetylénmonostearát
pridáva sa do pekárenských výrobkov a do vína
E432 alergén polyoxyetylénsorbitanlaurát (polysorbát 20)
pridáva sa do pekárenských a cukrárenských výrobkov, môže vyvolať alergickú reakciu a môže negatívne ovplyvniť vstrebávanie iných dôležitých látok v potravinách
E433 polyoxyetylénsorbitanmonooleát (polysorbát 80)
emulgátor získavaný zo živočíšnych mastných kyselín; používa sa ako syntetické dochucovadlo, poleva, protipenivá látka a látka spevňujúca cesto, môže negatívne ovplyvniť vstrebávanie iných dôležitých látok v potravinách
E434 alergén polyoxyetylénsorbitanmonopalmitát (polysorbát 40)
pozri E432
E435 alergén polyoxyetylénsorbitanmonostearát (polysorbát 60)
pozri E432
E436 alergén polyoxyetylénsorbitantristearát (polysorbát 65)
pozri E432
E440 pektíny
prirodzene sa vyskytujú napríklad v šupkách jabĺk; používa sa na prípravu zahustených lekvárov, rôsolov, omáčok, jogurtov; veľké množstvá môžu spôsobiť plynatosť alebo zažívacie problémy
E441 želatína
pridáva sa do veľkého množstva potravín, je to gélotvorný proteín
E442 amónne fosfatidy
pridáva sa do čokoládových cukroviniek, vo veľkých množstvách môže vyvolať zažívacie problémy
E443 brómovaný rastlinný olej
pridáva sa do nealkoholických nápojov, nie sú známe nežiadúce účinky
E444 izobutyrát sacharózoacetátu
pridáva sa do nealkoholických nápojov, vo veľkých množstvách môže spôsobiť tráviace problémy
E445 estery drevných živíc
pridáva sa do nealkoholických nápojov
E446 sukcistearín
pridáva sa do rôznych potravín, zubnej pasty, zvýrazňuje chuť
E450 difostorečnany (sodné, draselné, vápenaté)
fosforečnany (fostáty) sa pridávajú do mnohých potravín; do sušeného mlieka a práškovej smotany, topených syrov, rýb, sušeného ovocia, mäsových výrobkov, lekvárov, marmelád, omáčok, aspikov, nealkoholických nápojov, čokolád, cukroviniek, do detských potravín; pridávajú sa tiež do čistiacich prostriedkov; nežiadúce účinky fosforečnanov konzumovaných v malých množstvách nie sú známe, vo veľkých množstvách môžu narušiť rovnováhu medzi prítomnosťou vápnika a fosforu v organizme.
E451 trifosforečnany (sodné, draselné, vápenaté)
pozri E450
E452 polyfosforečnany (sodné, draselné, vápenaté)
pozri E450
E459 betacyklodextrín
v doporučenom dávkovaní nie sú známe nežiadúce účinky
E460 celulóza
je prirodzenou súčasťou rastlín, z ktorých sa aj získava, je celkom bezpečná
E461 metylcelulóza
je to nestráviteľná látka, vo vyšších dávkach môže spôsobiť plynatosť a tráviace problémy
E462 etylcelulóza
pozri E461
E463 hydroxypropylcelulóza
pozri E461
E464 hydroxypropylmetylcelulóza
pozri E461
E465 etylmetylcelulóza
pozri E461
E466 karboxymetylcelulóza
pozri E461
E467 etylhydroxyetylcelulóza
pozri E461
E468 zosieťovaná sodná soľ karboxymetylcelulózy
nie sú známe nežiadúce účinky
E469 enzymaticky hydrolyzovaná karboxymetylcelulóza
nie sú známe nežiadúce účinky
E470 sodné, draselné, vápenaté a horečnaté soli mastných kyselín
pridávajú sa najmä do pekárenských výrobkov
E471 mono a diglyceridy mastných kyselín
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E472 a-f estery mastných kyselín
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E473 sacharózové estery mastných kyselín
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E474 sacharózové glyceridy
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E475 polyglycerolestery mastných kyselín
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E476 polyglycerolpolyricínoleát
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E477 propylénglykolestery mastných kyselín
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E460 celulóza
je prirodzenou súčasťou rastlín, z ktorých sa aj získava, je celkom bezpečná
E461 metylcelulóza
je to nestráviteľná látka, vo vyšších dávkach môže spôsobiť plynatosť a tráviace problémy
E462 etylcelulóza
pozri E461
E463 hydroxypropylcelulóza
pozri E461
E464 hydroxypropylmetylcelulóza
pozri E461
E465 etylmetylcelulóza
pozri E461
E466 karboxymetylcelulóza
pozri E461
E467 etylhydroxyetylcelulóza
pozri E461
E468 zosieťovaná sodná soľ karboxymetylcelulózy
nie sú známe nežiadúce účinky
E469 enzymaticky hydrolyzovaná karboxymetylcelulóza
nie sú známe nežiadúce účinky
E470 sodné, draselné, vápenaté a horečnaté soli mastných kyselín
pridávajú sa najmä do pekárenských výrobkov
E471 mono a diglyceridy mastných kyselín
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E472 a-f estery mastných kyselín
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E473 sacharózové estery mastných kyselín
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E474 sacharózové glyceridy
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E475 polyglycerolestery mastných kyselín
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E476 polyglycerolpolyricínoleát
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E477 propylénglykolestery mastných kyselín
pridávajú sa do mnohých potravín, nie sú známe nežiadúce účinky
E478 laktylované estery glycerolu a propándiolu
obsahujú ich rôzne polevy, omáčky, kávy a náhrady mlieka v prášku
E479b teplotou zoxidovaný sójový olej s mono a diglyceridmi mastných kyselín
pridáva sa do tukov na smaženie
E480 alergén dioktylsulfosukcinát sodný
pridáva sa do práškových a nealkoholických nápojov, instantných potravín, môže spôsobiť tráviace problémy, bolesti brucha, hnačku, môže vyvolať alergické reakcie
E481 stearoyl-2-laktylát sodný
nie sú známe nežiadúce účinky
E482 stearoyl-2-laktylát vápenatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E483 stearyltartarát
nie sú známe nežiadúce účinky
E484 stearylcitrát
nie sú známe nežiadúce účinky
pridáva sa do práškových a nealkoholických nápojov, instantných potravín, môže spôsobiť tráviace problémy, bolesti brucha, hnačku, môže vyvolať alergické reakcie
E481 stearoyl-2-laktylát sodný
nie sú známe nežiadúce účinky
E482 stearoyl-2-laktylát vápenatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E483 stearyltartarát
nie sú známe nežiadúce účinky
E484 stearylcitrát
nie sú známe nežiadúce účinky
E485 stearát sodný
nie sú známe nežiadúce účinky
E486 stearylfumarát vápenatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E487 alergén laurylsulfát sodný
vo väčších množstvách môže vyvolať alergickú reakciu
E488 etoxylované mono a diglyceridy
nie sú známe nežiadúce účinky
E489 metylglukozidový ester kokosového oleja
nie sú známe nežiadúce účinky
E490 propán-1,2-diol
nie sú známe nežiadúce účinky
E491 monostearát sorbitolu
škodlivý vo vysokých dávkach, kedy môže vyvolať alergickú reakciu
E492 tristearát sorbitolu
vo vysokých dávkach spôsobuje zvyšovanie vstrebávania látok rozpustných v tukoch a môže vyvolať alergickú reakciu
E493 monolaurát sorbitolu
vo vysokých dávkach môže vyvolať alergickú reakciu
E494 monooleát sorbitolu
vo vysokých dávkach môže vyvolať alergickú reakciu
E495 monopalmitát sorbitolu
vo vysokých dávkach môže vyvolať alergickú reakciu
E496 trioleát sorbitolu
vo vysokých dávkach môže vyvolať alergickú reakciu
E497 polyoxypropylénové a polyoxyetylénové polyméry
vo vysokých dávkach môžu vyvolať alergickú reakciu
E498 polyglycerolestery polykondenzovaných mastných kyselín ricínového oleja
o vysokých dávkach môžu vyvolať alergickú reakciu
E499 kasia guma
nie sú známe nežiadúce účinky
nie sú známe nežiadúce účinky
E486 stearylfumarát vápenatý
nie sú známe nežiadúce účinky
E487 alergén laurylsulfát sodný
vo väčších množstvách môže vyvolať alergickú reakciu
E488 etoxylované mono a diglyceridy
nie sú známe nežiadúce účinky
E489 metylglukozidový ester kokosového oleja
nie sú známe nežiadúce účinky
E490 propán-1,2-diol
nie sú známe nežiadúce účinky
E491 monostearát sorbitolu
škodlivý vo vysokých dávkach, kedy môže vyvolať alergickú reakciu
E492 tristearát sorbitolu
vo vysokých dávkach spôsobuje zvyšovanie vstrebávania látok rozpustných v tukoch a môže vyvolať alergickú reakciu
E493 monolaurát sorbitolu
vo vysokých dávkach môže vyvolať alergickú reakciu
E494 monooleát sorbitolu
vo vysokých dávkach môže vyvolať alergickú reakciu
E495 monopalmitát sorbitolu
vo vysokých dávkach môže vyvolať alergickú reakciu
E496 trioleát sorbitolu
vo vysokých dávkach môže vyvolať alergickú reakciu
E497 polyoxypropylénové a polyoxyetylénové polyméry
vo vysokých dávkach môžu vyvolať alergickú reakciu
E498 polyglycerolestery polykondenzovaných mastných kyselín ricínového oleja
o vysokých dávkach môžu vyvolať alergickú reakciu
E499 kasia guma
nie sú známe nežiadúce účinky